Losmaakbaarheid
Om een demontagescore te bepalen is een meetmethode noodzakelijk. Binnen dit project is de Losmaakbaarheidsindex 2.0 hiervoor weerhouden. De Losmaakbaarheidsindex is de enige in zijn soort die zo expliciet inzet op Design-for-Dissassembly. De beoordelingsmethode is numeriek, gebaseerd op genormeerde berekeningsmethodes, met andere woorden objectief. De methode geeft inzichten in deelscores waardoor verbetering mogelijk is aan de hand van vergelijking. Losmaakbaarheid 2.0 is tot stand gekomen via een samenwerking tussen Alba Concepts, W/E adviseurs en de DGBC.
Milieu-impact en de Layers van Brand worden in onze toepassing van de beoordelingsmethode niet als wegingsfactor opgenomen omdat geen score op gebouwniveau bepalen, louter op bouwknoopniveau. De impact van de levensduren lagen volgens het model van Brand worden, per bouwknoop, afzonderlijk gevisualiseerd en toegelicht.
De technische losmaakbaarheid van een materiaal of product wordt benadert vanuit 4 factoren;
Bij einde leven (De verbinding, de connectie is hiervan belang):
- Type verbinding; Voor type verbinding geldt de “dragende verbinding” als maatgevende verbinding
- Toegankelijkheid van de verbinding; Voor de toegankelijkheid van de verbinding geldt de demontagevolgorde, die meestal gelijk is aan de omgekeerde bouwvolgorde.
Bij vervanging of herstel (De samenstelling is van belang):
- Doorkruisingen;
- Randopsluiting.
De losmaakbaarheid van de samenstelling representeert hoe makkelijk een product tussentijds gedemonteerd kan worden.
Meer info over de rekenwijze vind je hier.